Blyinfattade fönster

Ljus, detta märkliga fenomen som gör världen synlig för oss, har sedan urminnes tider varit symboliskt lika med godhet och skönhet.
Blyinfattat glas är en mycket unik konstart, tack vare den relation som finns mellan glas och ljus.
Hur man uppfattar blyinfattade fönster växlar beroende på vilken tid av dygnet det är, årstid och väder. Glas är helt enkelt ett levande och mycket vackert material.
Tillverkning av blyfönster är en mycket gammal form av konst-hantverk med anor sedan 800 - talet, och är idag inte längre enbart en kyrklig form av konsthantverk.Blyinfattningar har en bra funktion och ger skönhet även i det privata hemmet .
Blyinfattade fönster passar utmärkt till de flesta rum och utrymmen.        
 - Tänk dig ett vackert fönster i badrummet där man ofta också behöver ett skydd mot insyn.

-
Själva metoden att tillverka ett blyfönster har förändrats väldigt lite sedan medeltiden.
Största skillnaden ligger egentligen i ett par tekniska uppfinningar. Idag skär vi t.ex. glaset med glasskärare med ståltrissa, och istället för att löda med dåtidens glödgade järnten så jobbar vi numera med elektriska lödkolvar.
Byggandet av ett blyinfattat fönster följer det ursprungliga mönstret:
först ide'skisser, sedan teckning i faktisk storlek.Efter det, utskärning och tillslipning av glasbitarna, montering, antingen med blyinfattningsteknik eller med kopparfolieteknik (alltså den så kallade Tiffanytekniken), lödning, och slutligen kittning av hela blyfönstret för att få den helt vind-och fukttät. Avslutningsvis,ispikning och inkittning i fönsterbåge.
Blyglasfönster fyller flera funktioner.

Ett blyinfattat fönster har alltid varit en blandning av konst och hantverk

GLASMÅLERI :

Höglandstorgets Glaskonst kan även hjälpa till med arbeten där det krävs professionellt och avancerat glasmåleriarbete.

 

Copyright:Kaisa Tukonen Sidan uppdaterad mars 2024

 


Här har jag skurit ut nästan alla bitar (296 st) till ett relativt stort fönster med giraffen som motiv. För att få till giraffen så karakteristiska och vackra brun-beige mönster, så blir det en hel del bitar av det. Några savannträd har jag med, en varm sol upp till vänster.Solbitarna har jag målat och brännt med silveroxid för att få en levande och glödande gul yta. Nu återstår,efter utskärningen av de sista glasbitarna, ihopmonteringsmomentet med blyprofiler, efter detta ,korslödningarna.

Giraffen

 

Ett fortgående projekt som det har varit en fröjd att få vara delaktiv i det senaste året, är renoveringen av Skokloster Slott. Det finns sammanlagt ca. 1080 st fönster i det slottet, och nu ses dom över. Snickaren gör sitt jobb, jag lagar blyinfattningar och byter glas (och kittar om) och målaren gör sitt arbete. Så häftigt att se denna byggnad på mer nära håll, tala om att få beskåda gammal hantverksskicklighet i de skatter som finns där..stuckaturer, målningar, smide, textilier, möbler tapeter, bruksföremål, dörr-och väggmålningar, och sist ,men inte minst, fantastiskt gammalt glas i fönstren.

.

Vallmofönster i uppbyggnad med profiler. Kommer att sitta som sidoljusfönster i ett hus på Gotland

.